ImmĂĄr negyedik vagy ĂśtĂśdik alkalommal sikerĂźl steaket sĂźtnĂśm hĂĄzilag, Ăgy gondoltam megĂrom a trĂźkkĂśket, hogy hogyan tudunk kihozni kĂŠt szemĂŠlyre 1000 forintbĂłl egy csodĂĄs steakvacsorĂĄt anĂŠlkĂźl, hogy ĂŠtteremben nagyobb hiteleket halmoznĂĄnk fel cserĂŠbe.
TehĂĄt:
Ahhoz, hogy a steak puha legyen, nagyon fontos a hĂşsvĂĄlasztĂĄs. Nekem jelenleg a gĂśmbĂślyĹą felsĂĄl a kedvencem. Nem kerĂźl olyan sokba, mint a bĂŠlszĂn 1200-1400 ft egy kilĂł a 3-4 ezres bĂŠlszĂnhez kĂŠpest, ellenben iszonyatosan omlĂłsra ĂŠs szaftosra tud sĂźlni.
A mĂĄsik trĂźkk a sĂźtĂŠs:
Jelenleg ezt tepsiben, sĂźtĹben kĂśvetem el, mĂŠghozzĂĄ 205 fokon, felsĹ sĂźtĂŠs – infra vagy mi – ĂŠs lĂŠgkeverĂŠs kombinĂĄciĂłval, talĂĄn Al Gusto az AEG-s neve (?). Ăgy csinĂĄlom hogy Aviko krumplit sĂźtĂśk elĹszĂśr elĹmelegĂtett 200 fokos alsĂł-felsĹ sĂźtĂŠs mellett, majd kiveszem a krumplit, ĂŠs az Ăgy tĂśkĂŠletes hĹfokĂş sĂźtĹbe rakom a steaket. A steaket a tepsiben olivaolajra rakom (habĂĄr azt hiszem sĂźtĂŠshez nem az a legjobb, de ezt majd mĂĄskor tesztelem), ĂŠs kizĂĄrĂłlag borsot rakok rĂĄ. SĂłt sem, hisz attĂłl kemĂŠny lenne. Jelenleg egy olyan gyenge-kĂśzepes vagy inkĂĄbb picit vĂŠres sĂźtĂŠshez 7 percig sĂźtĂśm az egyik felĂŠt, majd 4 percig a mĂĄsik oldalĂĄt, mint mondtam, 205 fok lĂŠgkeverĂŠses, az kb. 225 fok simĂĄt jelenthet. Ja ĂŠs mindkĂŠt oldalĂĄt borsozom, mĂŠghozzĂĄ nem is nagyon picit, szĂłval Ăşgy rendesen adok neki borsot.
No ez a sĂźtĂŠs titka. A kiszedĂŠs utĂĄn a hĂşsra szĂłszt ĂśntĂśk ĂŠs krumplival tĂĄlalom. ĂltalĂĄban nem sĂłzom, a szĂłszt csinĂĄlom sĂłsra.
SzĂłsz: TĂśbbfĂŠlĂŠt prĂłbĂĄltam mĂĄr, a mostani verziĂł: fogok egy szĂłszfĹzĹ teflon kis edĂŠnyt, elkezdek zĂśldborsot pirĂtani, kb. 15 szemet. (kĂŠt fĹre mĂŠretezek). EzutĂĄn amikor elkezd pattogni a bors, rĂĄĂśntĂśk egy kis lisztet ĂŠs nagyon rĂśvid ideig pirĂtom (25 sec, ĂŠrzem hogy ĂŠg). EzutĂĄn felĂśntĂśm kis tejjel (fĂŠl deci) meg tejszĂnnel (fĹzĹtejszĂn, kb. 1 deci), konyakkal (tĂśbbszĂśr is akĂĄr, mert pĂĄrolog), no meg kis vĂzzel is, ha sĹąrĹą a tejszĂn. Rakok bele feketeborsot, fehĂŠrborsot, zĂşzott zĂśldborsot, sĂłt (arĂĄnylag sokat), illetve mustĂĄrt kb, 1-2 evĹkanĂĄlnyit. Azt figyeltem meg, hogy: ha fehĂŠrborsot hasznĂĄlsz, kevesebb sĂłt igĂŠnyel a cucc. Ha tĂşl sok mustĂĄrt raksz bele, akkor kezdetben finom a szĂłsz, de egy idĹ utĂĄn ĂŠmelyĂtĹnek talĂĄlod. Ha eltĂşlzod a konyakot, tejet stb, akkor tĂşl ĂŠdeskĂŠs lesz a mĂĄrtĂĄs. Ezt ma Ăşgy kompenzĂĄltam, hogy a vĂŠgĂŠn nagyobb mennyisĂŠgĹą citromot facsartam bele, ĂŠs raktam bele mĂŠg jĂłcskĂĄn feketeborsot, ezutĂĄn mĂĄr nem volt ĂŠdeskĂŠs, inkĂĄbb picit erĹs. A citrommal persze vigyĂĄzni, de nem volt gond vele. Ma kicsit tĂşl sĂłs is lett a szĂłsz, de ezen is segĂtett a bors, no meg egy kis vĂzzel higĂtottam, illetve a steak Ăşgysem sĂłs, tehĂĄt ha enyhĂŠn tĂşl sĂłsnak ĂŠrzed a mĂĄrtĂĄst, az mĂŠg belefĂŠr.
A szĂłszt csinĂĄltam mĂĄr mĂĄs verziĂłban, ha kihagyod a lisztet ĂŠs a mustĂĄrt, akkor nagyon hĂg lesz. Ha mustĂĄrral pĂłtlod a lisztet, akkor az ĂĄllaga jĂł lesz, de ĂŠmelyĂtĹ a szĂłsz. A zĂśldborsot lehet pirĂtĂĄs helyett ĂĄsztatni egy kicsit (mondjuk ĂŠn csak 1 ĂłrĂĄt vagy felet) vĂzben, illetve sĂłs vĂzben. Nem kell sok vĂz, csak ami ellepi.
Ha a húst tovåbb sßtÜd, akkor jobban åtsßl, de ugyanakkor lehet, hogy picit kemÊnyebb is lesz. A 11 perces hús pont jó omlós.
No hĂĄt ennyi. 15 perc alatt kĂŠsz a krumpli, a steak berakĂĄsakor kezdek neki a szĂłsznak, ami ugye kb. 11 perc alatt, a steakkel egyidĹben el is kĂŠszĂźl. TehĂĄt kb. 26 perc alatt prĂma, omlĂłs, fantasztikus steaket kaphatsz. A fejlesztĂŠsekrĹl mĂŠg beszĂĄmolok.