Kovászos uborka

2,5 kg uborka ad ki egy 5l-es üveget. Az uborkát be kell áztatni min fél óra, ha picit puha az uborka, megkeményedik. Ha poros, kefével (padlókefe gyorsabb) lemosni. többször átmosni.
5l üveg kimos, aljára egy evőkanál liszt, aztán kapor (0,5-1 csokor), aztán 4-7 gerezd fokhagyma. A fokhagyma a múltkor készen zöld színt vett át, nem megijedni. Tehát liszt,kapor,fokhagyma, uborka, edény felénél újra kapor, uborka, kapor, tetejére kovászos kenyér. Első verzióban Lipóti pékség egy szelet vastag.

Második verzióban pirított zsemle (csak mert könnyebb kiszedni, de a kényérrel sem volt gond).

Kenyéren át felönteni lével. 3,7 liter víz, három egyenes evőkanál só, plusz 3×0,5 evőkanál. (új: 3l víz elég és 80g só – ami nagyon sós lesz!) Víz felforral 5 percre, majd visszahűt 50 fok alá, kb. 45 fokon használható.

Az uborkát elsőre egy metszéssel vágtam be, másodjára nagyobb volt, ott duplán.

Három nap alatt készült el. Ekkor leszűrve hűtőbe, lé erős fehér. Az uborka az 1. készítésnél picit túl savanyú, oka ismeretlen, de egy nap múlva beáll. Az uborka foltosan érett volt az első nap, de a hűtőben egy nap után egyenletesa rétegzettsége.

Hőmérséklet: lakáson belül 27 fok. Az elsőre serpenyőbe vizet raktam, bele az uborkát, maghőmérővel a lét 31-32 fokra próbáltam fűteni napjában többször, főzőlapot 5-10-15 secre bekapcsolva.

A hőfok fontos, de működése ismeretlen. Összefügghet a sanyúság kontra értettséggel.

A 2. verzióba raktam egy kicsit az 1. kész levéből (stabil arányú kovász volt a cél)

This entry was posted on June 30, 2010 at 10:47 pm and is filed under Uncategorized (Tags: ). You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.