ZĂśldborsos steak boldi mĂłdra

ImmĂĄr negyedik vagy ĂśtĂśdik alkalommal sikerĂźl steaket sĂźtnĂśm hĂĄzilag, Ă­gy gondoltam megĂ­rom a trĂźkkĂśket, hogy hogyan tudunk kihozni kĂŠt szemĂŠlyre 1000 forintbĂłl egy csodĂĄs steakvacsorĂĄt anĂŠlkĂźl, hogy ĂŠtteremben nagyobb hiteleket halmoznĂĄnk fel cserĂŠbe.

TehĂĄt:

Ahhoz, hogy a steak puha legyen, nagyon fontos a hĂşsvĂĄlasztĂĄs. Nekem jelenleg a gĂśmbĂślyĹą felsĂĄl a kedvencem. Nem kerĂźl olyan sokba, mint a bĂŠlszĂ­n 1200-1400 ft egy kilĂł a 3-4 ezres bĂŠlszĂ­nhez kĂŠpest, ellenben iszonyatosan omlĂłsra ĂŠs szaftosra tud sĂźlni.

A mĂĄsik trĂźkk a sĂźtĂŠs:

Jelenleg ezt tepsiben, sĂźtőben kĂśvetem el, mĂŠghozzĂĄ 205 fokon, felső sĂźtĂŠs – infra vagy mi – ĂŠs lĂŠgkeverĂŠs kombinĂĄciĂłval, talĂĄn Al Gusto az AEG-s neve (?). Úgy csinĂĄlom hogy Aviko krumplit sĂźtĂśk előszĂśr előmelegĂ­tett 200 fokos alsĂł-felső sĂźtĂŠs mellett, majd kiveszem a krumplit, ĂŠs az Ă­gy tĂśkĂŠletes hőfokĂş sĂźtőbe rakom a steaket. A steaket a tepsiben olivaolajra rakom (habĂĄr azt hiszem sĂźtĂŠshez nem az a legjobb, de ezt majd mĂĄskor tesztelem), ĂŠs kizĂĄrĂłlag borsot rakok rĂĄ. SĂłt sem, hisz attĂłl kemĂŠny lenne. Jelenleg egy olyan gyenge-kĂśzepes vagy inkĂĄbb picit vĂŠres sĂźtĂŠshez 7 percig sĂźtĂśm az egyik felĂŠt, majd 4 percig a mĂĄsik oldalĂĄt, mint mondtam, 205 fok lĂŠgkeverĂŠses, az kb. 225 fok simĂĄt jelenthet. Ja ĂŠs mindkĂŠt oldalĂĄt borsozom, mĂŠghozzĂĄ nem is nagyon picit, szĂłval Ăşgy rendesen adok neki borsot.

No ez a sßtÊs titka. A kiszedÊs utån a húsra szószt ÜntÜk Ês krumplival tålalom. Általåban nem sózom, a szószt csinålom sósra.

Szósz: Többfélét próbáltam már, a mostani verzió: fogok egy szószfőző teflon kis edényt, elkezdek zöldborsot pirítani, kb. 15 szemet. (két főre méretezek). Ezután amikor elkezd pattogni a bors, ráöntök egy kis lisztet és nagyon rövid ideig pirítom (25 sec, érzem hogy ég). Ezután felöntöm kis tejjel (fél deci) meg tejszínnel (főzőtejszín, kb. 1 deci), konyakkal (többször is akár, mert párolog), no meg kis vízzel is, ha sűrű a tejszín. Rakok bele feketeborsot, fehérborsot, zúzott zöldborsot, sót (aránylag sokat), illetve mustárt kb, 1-2 evőkanálnyit. Azt figyeltem meg, hogy: ha fehérborsot használsz, kevesebb sót igényel a cucc. Ha túl sok mustárt raksz bele, akkor kezdetben finom a szósz, de egy idő után émelyítőnek találod. Ha eltúlzod a konyakot, tejet stb, akkor túl édeskés lesz a mártás. Ezt ma úgy kompenzáltam, hogy a végén nagyobb mennyiségű citromot facsartam bele, és raktam bele még jócskán feketeborsot, ezután már nem volt édeskés, inkább picit erős. A citrommal persze vigyázni, de nem volt gond vele. Ma kicsit túl sós is lett a szósz, de ezen is segített a bors, no meg egy kis vízzel higítottam, illetve a steak úgysem sós, tehát ha enyhén túl sósnak érzed a mártást, az még belefér.

A szószt csináltam már más verzióban, ha kihagyod a lisztet és a mustárt, akkor nagyon híg lesz. Ha mustárral pótlod a lisztet, akkor az állaga jó lesz, de émelyítő a szósz. A zöldborsot lehet pirítás helyett ásztatni egy kicsit (mondjuk én csak 1 órát vagy felet) vízben, illetve sós vízben. Nem kell sok víz, csak ami ellepi.

Ha  a húst tovåbb sßtÜd, akkor jobban åtsßl, de ugyanakkor lehet, hogy picit kemÊnyebb is lesz. A 11 perces hús pont jó omlós.
No hát ennyi. 15 perc alatt kész a krumpli, a steak berakásakor kezdek neki a szósznak, ami ugye kb. 11 perc alatt, a steakkel egyidőben el is készül. Tehát kb. 26 perc alatt príma, omlós, fantasztikus steaket kaphatsz. A fejlesztésekről még beszámolok.

This entry was posted on December 29, 2005 at 9:26 pm and is filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.